Startmotorn: fakta om dess utbyte!

Startmotorn: fakta om dess utbyte!

Startmotorn är en central del av varje motoriserat fordon. Varken en bensin- eller dieselmotor kan starta sig själv i en stillastående position. Bränslet i motorn förses med syre genom sugtryck och efterföljande kompression innan tändning, med startmotorn som initierar denna process. En trasig startmotor är ett allvarligt problem.

Det är så här en startmotor fungerar

här en startmotor fungerarStartmotorn gör att motorn kan köras. En förbränningsmotor behöver assistans för att överkomma den stillastående massan men även friktions- och kompressionsmotstånd. Det här är startmotorns uppgift.

Det är väsentligen en elmotor som drivs direkt av batteriet. Startmotorn i sin tur driver ett svänghjul. Under startningsprocessen sätter startmotorn med sitt kuggdrev igång svänghjulet till en hastighet av cirka 300 varv per minut, vilket är tillräckligt för att starta motorn och låta den efterföljande processen ske automatiskt. Så fort som tändningen är avklarad och motorn fortsätter av sig själv stängs startmotorn av.

En startmotor är en av de mest pålitliga delarna på en bil och behöver inget underhåll. Men trots det så kan fel uppstå.

Tydliga tecken på en trasig startmotor

tecken på en trasig startmotorFlera tecken tyder på en trasig startmotor. Det är viktigt att ta hänsyn till dessa tecken för att kunna agera i tid. Om startmotorn inte fungerar kan bilen inte startas.

Starter med 30% rabatt

Starter med 30% rabatt

från 984,89 SEK från premium tillverkare

Köp nu

De tre viktigaste tecknen är följande:

– ett högt knarr efter att motorn startats
– ett svänghjuls kuggdrev som snurrar långsammare än vanligt
– start av bilen misslyckas trots laddat batteri

Kontrollera batteriet för startproblem

  • Det första som ska kontrolleras vid problem med starten är batteriet, som också kan vara orsaken till en misslyckad start. Ett byte av ett batteri är enklare och billigare och det är därför viktigt att inte hoppa över detta steg.

starter felorsaker

  • Om bilen inte kan startas trots ett nytt batteri, kan orsaken till problemet med stor sannolikhet vara startmotorn. Den måste nu bytas ut så snart som möjligt för att kunna fortsätta använda bilen. Innan man tar det här steget ska man se till att utesluta andra felorsaker först.

Andra felorsaker förutom startmotorn

Tillförseln av elektrisk ström som en starter felorsaker

  • Utöver batteriet så spelar strömförsörjningen en viktig roll. En enda trasig kabel kan lamslå startmotorn och orsaka problem. Testa alla tillbehörssladdar för att utesluta möjliga fel eller en avsliten kabel.

Svänghjulsdefekt i starteren

  • Svänghjulets kuggdrev kan också slitas ut. Den här komponenten gör att startmotorn kan generera den nödvändiga rotationen. När kugghjulen inte längre greppar börjar startmotorn gå på tomgång utan att tända motorn. Om det här är fallet behöver bara svänghjulets kuggdrev bytas ut istället för hela startmotorn. Det här är betydligt billigare även om det innebär mer arbete. Man undviker åtminstone kostnaden för en ny startmotor.

Svänghjulsbeställning online

Byta ut en startmotor: bilverkstad eller göra det själv?

  • Först och främst, om det gäller motorunderhåll är det rekommenderat att gå till en bilverkstad.
  • Men om det gäller utbyte av startmotorn beror det mycket på bilmodell och tillverkare.

starter i moderna bilarSärskilt i moderna bilar är startmotorn svår att hitta och nå. Att hitta vägen fram under de många skyddande locken är inget enkelt jobb för en hemmafixare.
starter i gamla bilarPå gamla bilar är bytet generellt sett enkelt. Här byts startmotorn ut i övre delen av motorrummet. Om du vill vara mycket grundlig, se till att hitta startmotorns position först för att avgöra om du kan göra det själv.

Följande verktyg behövs

Ett byte av en startmotor kräver flera verktyg. De kan variera beroende på biltypen men med den här listan är du på den säkra sidan. Du behöver:

– ett set med skiftnycklar
– ett skruvmejselset
– set med insexnycklar
– en multimeter.

Dessa verktyg tillåter dig att göra utbytet.

Att ersätta startmotorn, steg för steg

För att byta ut startmotorn, följ dessa steg:Att ersätta startmotorn steg för steg

– lokalisera startmotorn i motorrummet.
– om nödvändigt, lyft upp bilen för att nå startmotorn.
– koppla loss den negativa batteripoolen och lägg den åt sidan.
– anteckna exakt vilken kabel som kopplas in var på startmotorn.
– skruva loss enhetens monteringsskruvar. Börja med den minst tillgängliga skruven.
– koppla ur de separata kablarna. Anteckna återigen färg och koppling på dessa.
– ta ut startmotorn. I några bilmodeller krävs även att man tar ut vissa andra komponenter såsom drivaxeln eller delar av avgassystemet.
– jämför den urtagna startmotorn med reservdelen.
– kontrollera svänghjul och kugghjul
– installera den nya startmotorn.
– fixa skruvarna.
– koppla ihop kablarna med startmotorn.
– koppla in batteriet.
– testa den nya startmotorn.

Försäkra dig om att du undviker följande misstag

Ihopsättning och utbyte av en startmotor ser okomplicerat ut. Men ta inte för lätt på det. Det är viktigt att undvika vissa fel, som att glömma att koppla loss batteriet. Ett annat vanligt förekommande fel är att blanda ihop kablarna, vilket kan skada den nya startmotorn. Var därför säker på att du dubbelkollar vilka kablar som hör till vilken koppling.

Tänk på alla dessa steg så borde inte bytet av startmotorn vara några problem. Beroende på biltyp och modell kan du utföra underhållet på 30 minuter eller två timmar som mest. Se till att arbeta stadigt och försiktigt.

Då borde det vara lätt som en plätt även för hemmafixare.

Foto: udaix, Aleksandr Kondratov, Supit Choosavang, Ivan Krawchuk, Chonlawut, PAKULA PIOTR, Sergey Ryzhov, Patcharapa, Eblis, Andriy Smalchuk, kurhan, Alraun / shutterstock.com