Lackera en bil på egen hand – så går du tillväga!

Lackera en bil på egen hand – så går du tillväga!

Att lacka en bil är ett riktigt konststycke. I princip kostar det tusentals kronor att få detta arbete gjort. Beroende på vilken typ av bil som behöver lackas och vilka användningsområden bilen har kan du överväga möjligheten att göra det själv. Du kommer inte lyckas med perfekt lackering av en ny bil med egna, begränsade medel. Du som vill ha en professionell lackering kan dock ändå spara mycket pengar genom att utföra förberedelserna hemma i ditt eget garage. I den här manualen kommer du att få lära dig allt du behöver veta om hur du lackar bilen själv.

Att lacka bilen själv – inse dina begränsningar

Att lacka bilen självInnan du påbörjar lackeringen måste du vara medveten om vilka resultat du kan förvänta dig. Att lacka en ny bil eller genomföra professionell reparationslackering är bara möjligt med det rätta materialet och den rätta expertisen. Det är inte realistiskt att tro att du kan uppnå samma resultat som en professionell verkstad med vanliga hushållsprodukter hemma i ditt garage. Du bör inte lackera bilen själv om:

– du planerar att sälja bilen
– det inte är din egen bil
– bilen ska användas för representativa ändamål
– det rör sig om en lyxbil

lacka din bil självDet syns ALLTID om det rör sig om en gör-det-själv-lackering. I de flesta fall resulterar arbetet i att bilen tappar i värde. Kommersiella fordon och nyttofordon utgör undantag från detta. Om du vill uppgradera ett fordon med lack hemma i ditt garage bör du hålla dig till traktorer, muddringsfordon, lastbilar eller skåpbilar. En Sprinter, Transit eller Ducato som utsatts för allvarlig korrosion är en utmärkt försökskanin för gör-det-själv-lackering.

Reservdelar och reparationsdelar för bilar

Reservdelar och reparationsdelar för bilar

billig och snabb leverans

till butiken

Hur lackeras den?

Det finns tre arbetsmetoder du kan tillämpa för att ge din bil ny färg. Dessa metoder är:

– spraylackering
– lackering med rulle
– foliering

Hur är bilen lackerad?Det bör sägas i förväg: en noggrant rullmålad bil ser inte nödvändigtvis sämre ut än en bil som sprayats med semi-professionella verktyg. Rullmålning är avsevärt mycket enklare och kräver också färre förberedelser.

Att lacka bilen själv – Förberedelserna är 90 procent av jobbet

När du lackerar en bil på egen hand är förberedelser viktigareNär du lackerar en bil på egen hand är förberedelser viktigare än allt annat. Varje liten oaktsamhet leder, oåterkalleligt, till dramatiskt sämre resultat som bara kan åtgärdas med mycket möda. Därför bör nittio procent av tiden du tänkt lägga på lackeringen ägnas åt förberedelser. I princip kan du räkna med att det tar två dagar att lacka en vanlig familjebil.

1. Steg: Tvätta bilen
Tvätta bilenDet räcker inte att bilen är ren – den måste vara skinande ren för att kunna lackas. En grundlig manuell tvätt eller ett besök på biltvätten är att rekommendera. Se till att hetvaxningen är av innan du kör igenom biltvätten!
2. Steg: Ta bort alla löstagbara delar
Lackering av bilar - utbildningDu sparar massor av tid genom att ta bort alla avtagbara delar, såsom: lampor, blinkers, dekorativa lister, sprutmunstycken, hjulsidor, vindrutetorkare och möjligen också dörrhandtag. Allt som tas loss kan inte lackas av misstag. Detta är ett perfekt tillfälle att lokalisera skadade komponenter och byta ut dem. Att ta bort rutorna är inte nödvändigt. Vindrutetorkare - beställ nu till ett bra pris
3. Steg: Var inte snål med tejpen!
bil tejpenNu är bilen tejpad. Högkvalitativ maskeringstejp är bäst lämpad för detta eftersom den enkelt kan tas bort. Tejpa rutorna och glöm inte fönstergummit. Om strålkastarna och bakljusen också tagits bort tejpar du de ihåliga utrymmena på insidan. På så sätt sparar du mycket lack. Ett takräcke som inte kunnat tas bort förtjänar lite extra uppmärksamhet.
4. Steg: Reparera bucklor och fyllning
Reparera bucklor och fyllningLackering får bucklor att synas mer. Att lägga ned tillräckligt mycket tid och ansträngning för att avlägsna alla bucklor eller fylla dem hjälper dig att uppnå ett bättre resultat. Se till att slå ut bucklorna och göra så lite fyllning som möjligt. På så sätt uppnår du alltid bästa möjliga resultat.
5. Steg: Slipning
Slipning av bilenFör att det nya lacket ska fästa ordentligt på det gamla lagret bör det ruggas upp. Använd 400- eller 600-korniga sandpapper och en slipkloss. Arbeta bara manuellt (använd inte slipmaskin). I hörn och på kanter har lacken applicerats i tunnare lager. Därför når du pläteringen där tidigare. Detta är något du bör undvika till varje pris.
6. Steg: Ta bort fett med silikonborttagning
Med hjälp av silikonborttagning får du inte bara bort dammet från slipning och fyllning. Det avfettar också bilen på ett pålitligt sätt. Bilen måste vara helt fettfri för att kunna målas. Så var generös med silikonborttagningen.
silikonborttagningNu har det blivit dags för dig att bestämma dig för hur du ska fortsätta. Bilen är nu klar att lackas. Genom att ta bilen till verkstaden färdigtejpad, slipad och rengjord med eventuella bucklor utjämnade kan du spara 50 till 70 %. Ett lackeringsarbete som skulle ha kostat 20 000 kr kostar då bara 5 300–7 000 kr. Om du planerar att sälja bilen och vill öka dess värde rejält måste du överlåta resten åt professionella. Om du däremot planerar att använda fordonet för eget bruk eller för rekreation kan du fortsätta med egna medel.
7. Förbered verkstaden
När kan du lacka bilen själv?För att kunna utföra ett lackeringsjobb behöver du, åtminstone, tak över huvudet. Ett slutet utrymme är idealiskt: en carport eller en trädgårdspaviljong duger som alternativ. Tejpa väggarna med byggfolie. Lack behöver alltid lite tid för att härda. Under denna tid får inga insekter, inga lövverk och inget damm komma i kontakt med bilen. Spraylackering producerar massor av spraydimma som hamnar överallt. Därför bör du alltid tejpa över arbetsområdet med byggfolie såvida du inte arbetar utomhus. Nu har du förberett ett område som är tillräckligt rent för att kunna lackeras. När du målar med rulle eller foliering kan du skippa byggfolien.
8.1. Lackering med rulle
Lackering med rulleEtt brett urval av färger kan appliceras med rulle. Dessa färger kan ofta blandas. För bussar och skåpbilar lämpar sig billig, vit kylarfärg perfekt. Du behöver:

– en skumrulle för släta ytor
– en sammetsrulle för grova ytor
– färgkärl
– tidningspapper

Du behöver ingen andningsmask för rullmålning. Placera ut tidningar runt bilen för att undvika att smutsa ned golvet eller marken. Börja med bilens tak och arbeta dig nedåt. Applicera lacken korsvis för att säkerställa full täckning.

8.2. Spraylacka en bil
Spraylacka en bilOm det endast handlar om att fylla i mindre, skadade fläckar kan du använda dig av sprayburkar. Det är viktigt att alltid lacka hela karossdelen. Arbeta från fog till fog och tejpa resten försiktigt. Håll cirka 30 cm avstånd för att undvika dropp.

För ett komplett spraylacksarbete behöver du en kompressor, en sprutpistol för sprayfärg och en hink att blanda färgen med förtunnare och härdare i. Använd en skyddsdräkt för hela kroppen och se till att bära andningsskydd. Här gäller samma som tidigare: jobba uppifrån och nedåt och applicera färgen korsvis.

8.3. Foliering av en bil
Foliering av en bilAtt foliera en bil är det renaste och effektivaste sättet att uppgradera din bils exteriör hemma i garaget, även om perfekt applicering av folie, utan några luftbubblor, kräver mycket övning. Det är inte heller någon billig lösning, men med rätt färdigheter kan oklanderliga resultat uppnås med denna metod.
9. Efterbehandla bilen
Efterbehandla bilenDet är möjligt att uppgradera gör-det-själv-lack med väldigt finkornigt sandpapper och ett högkvalitativt polermedel. Men naturligtvis gäller inte detta matt färg. I själva verket är matt färg snarast en lösning för bilens sista ägare.

Så gör-det-själv-lackar du en bilSå gör-det-själv-lackar du en bil – alla fakta

När är det en bra idé att lackera bilen själv?
– Om bilen inte ska säljas vidare
– Om det rör sig om ett äldre nyttofordon
Vilka olika metoder kan tillämpas?
Lackering med rulle
Spraylackering
Foliering
Var är det bäst att lackera?
Där du åtminstone har tak över huvudet
Vad behöver jag för att kunna lackera?
Gott om tid, grundliga förberedelser, lämpliga material och rätt verktyg
Vad kostar gör-det-själv-lackering?
Mellan 500 och 5 300 kr samt två dagar av din tid
Fördelar med gör-det-själv-lack
– Billigt
– Snabbt
– Kreativt
Nackdelar med gör-det-själv-lack
– Bilens värde går ned
– Resultatet blir sällan optimalt
– Det tar mycket tid
Vilket är det bästa tillvägagångssättet?
Att förbereda bilen inför lackeringen själv och låta proffs göra resten.

Foto: PongMoji, samnao, ignatius 63, TZIDO SUN, -Taurus-, KG Design, MongPro, sima, ipuwadol, Igorsky, feelphoto2521, Dmitry Kalinovsky, Ikonoklast Fotografie, Nattzkamol / shutterstock.com