När det rasslar och slamrar – vibrationer i bilen och orsakerna som ligger bakom!

När det rasslar och slamrar – vibrationer i bilen och orsakerna som ligger bakom!

Att köra bil är extra härligt när komforten är på topp. Att kunna glida mjukt i alla hastigheter, lyssna på bra musik och slippa buller från utsidan – det är detta som gör bilägandet roligt. Om det däremot rasslar, skakar och vibrerar förvandlas den behagliga körningen snabbt till ett stressmoment. Vidare kan ett vibrerande fordon orsaka ytterligare skada och resultera i farliga situationer på vägen. Därför du alltid bör undersöka saken, även vid mindre vibrationer. Oftast blir situationen gradvis värre och värre.

Många orsaker – ett symtom

Vibrationer i bilen är en ganska vag diagnosVibrationer i bilen är en ganska vag diagnos. Det finns ett flertal möjliga orsaker bakom detta symtom. Några typiska orsaker till att bilen vibrerar är:
– spårningsproblem
– chassit
– motorn
– avgassystemet
– däcken
– drivaxeln

Det är därför viktigt att begränsa de möjliga orsakerna bakom den förändrade körupplevelsen så mycket det går. Detta bör göras systematiskt:

1. Vid vilken hastighet uppstår vibrationerna?
2. Uppstår vibrationerna när motorn är av men bilen rullar?
3. Uppstår vibrationerna även när bilen står stilla med motorn igång?
4. Uppstår vibrationerna enbart under bromsning?

1. Hastighetsrelaterade vibrationer i bilen

Vibrationer som enbart uppstår vid höga hastigheter beror vanligtvis på däcken eller balansvikterna. Dessa kan lossna och ramla av fälgarna. Hjulet rullar inte längre “runt“. För att få bukt med problemet bör du besöka närmaste verkstad och be en mekaniker balansera om hjulen.

Även om en sådan skada kan repareras snabbt och billigt bör du inte skjuta upp reparationen alltför länge. Ett vibrerande hjul påverkar hela styrmekanismen. Styrleder, stödfötter och länkarmar kan också drabbas.

Hastighetsrelaterade vibrationer i bilen

 • Om styrmekanismen skadas på något sätt kommer bilen att vibrera även i låga hastigheter. I en hastighet av 20 km/h kan du notera en ”svampig” körkänsla som förvärras i högre hastigheter. Denna skada kan till exempel uppstå när du kör på en trottoarkant i en flack vinkel. Länkarmarna böjer sig ofta en aning och kulleden går sönder. Bägge bör då bytas ut.
Beställ nu bärarmen

Fram- och bakaxelns bärarmen

nu från 11,64 kr

Beställ nu hos oss

stötdämpare går sönder

 • Liknande symtom kan uppstå när stötdämpare går sönder. Bilen studsar överdrivet mycket och det är svårt att kontrollera den. Om bilen lutar åt ena hållet är fjädrarna trasiga. Bilen slutar studsa ordentligt och börjar vibrera.

Gamla och defekta däck kan orsaka vibrationer

 • Gamla och defekta däck kan också orsaka vibrationer. Om däcket har bromsskador eller stommen spruckit på sidan kommer det att vibrera under körning. Även denna skada bör repareras omedelbart eftersom däcket kan spricka när som helst.

gummidamasken skadats och fettet läckt

 • Om gummidamasken skadats och fettet läckt ut kommer hjullagret att värmas upp. Detta kan också orsaka vibrationer under körningen. Att identifiera denna skada är enkelt: hjulen vrids hela vägen vilket gör det möjligt för dig att ta en titt bakom ratten. Om alltihop är fullt av svart fett vet du varifrån vibrationerna kommer.
 • Det enda som hjälper är att demontera allt och byta ut damasken och hjullagret. Om du befinner dig i denna situation ska du tänka på följande: Gummidamasker spricker vanligtvis på grund av att de blivit gamla eller att en gnagare varit framme.
Drivaxeldamask för fram och bak

Drivaxeldamask för fram + bak

billigt från 23,39 kr

till butiken

 • I bägge fallen bör alla andra gummidelar, såsom slangar, hylsor och isolering, kontrolleras. Oftast hittar du då en annan skadad del.

Hjulbultar som är lösa

 • Ytterligare en orsak bakom vibrationer i delen från hjulen bör nämnas: Hjulbultar som är lösa eller håller på att lossna ger sig tillkänna i form av en stark vibration i hjulområdet. Detta är ett allvarligt monteringsfel som snabbt bör justeras med hjälp av en hjulspindel. Alla hjul bör dras åt med en momentnyckel i närmaste specialistverkstad.
 • Hjul lossnar emellertid inte bara sådär. Om de varit korrekt monterade innan är yttre påverkan en väldigt trolig orsak. I detta fall bör du kontakta polisen.

2. Vibrationer när bilen rullar

Vibrationer när bilen rullarOm bilen vibrerar när motorn är avstängd är det troligen fjädringen, styrmekanismen eller däcken det är fel på.

3. Vibrationer när bilen står stilla med motorn igång

Vibrationer som kommer från motorn kan ha följande orsaker:

– defekt motorupphängning
– minst en cylinder är trasig
– tilltäppt bränslefilter
– defekt dubbelmassesvänghjul

defekt motorupphängning

 • Om motorfästet sitter löst eller är trasigt är motorn inte längre korrekt fäst vid dess dämpande element. Ett glapp uppstår, vilket orsakar rasslande ljud och skakningar mot karosseriet.

Ett defekt tändstift

 • Ett defekt tändstift eller en lös tändkabel kan vara nog för att få en cylinder att gå sönder. Denna cylinder bara ”hänger på” de andra. Motorn utvecklar en mindre obalans som kan bli särskilt märkbar när fordonet står stilla. Det bästa tillfället att identifiera detta fel är dock under körning: bilen tappar mycket kraft och kan inte längre accelerera som vanligt.

bränslefiltret är tilltäppt

 • Samma sak sker när bränslefiltret är tilltäppt. Bensinens eller dieselns passage blir oregelbunden, vilket betyder att motorn inte längre förses med rätt mängd bränsle. Detta kan även leda till vibrationer och att kraft går förlorad.

defekt dubbelmassesvänghjul

 • Dubbelmassesvänghjulet är en del av kopplingen. Det är en massiv, snurrande komponent som möjliggör mjuk växling. Den har en permanent smörjning och därför en begränsad livslängd.
 • reparation av kopplingenNär smörjningen använts upp efter 150 000 km har dess prestanda en omvänd effekt: istället för att säkerställa smidig drift börjar det slamra och vibrera alltmer. Den enda lösningen är att byta ut den. Detta är dock ganska dyrt. Detta fel kan begränsas ytterligare: Ett mullrande ljud när du växlar växelpunkter vid dubbelmassesvänghjulet.
 • Det är en god idé att byta ut dubbelmassesvänghjulet som en försiktighetsåtgärd i samband med reparation av kopplingen. Även om dubbelmassesvänghjulet har en återstående livslängd på 20 000 kilometer är det i de flesta fall inte värt att vänta så länge. När allt redan plockats isär är det lika bra att investera 3 000 kr till och spara in på framtida reparationskostnader.

Vibrationer som kommer från avgassystemet

 • Vibrationer som kommer från avgassystemet är ett tecken på billigare problem. Om det kvarhållande gummit gått förlorat kan avgaserna träffa underredet. Beroende på hur snabbt eller ofta detta inträffar kan det kännas som en vibration.
 • Detsamma gäller om skruvarna på grenröret blivit lösa. Det är väldigt sällsynt men händer då och då. Dessa fel kan åtgärdas med några enkla steg.

4. Vibrationer i bilen under bromsning

Starka vibrationer i samband med bromsning har vanligtvis endast en orsak: bromsskivan har blivit skev. Detta sker när skivorna blir överhettade, bromskolvarna fastnar eller skivans eller beläggens material är av låg kvalitet.

Vibrationer i bilen under bromsning

Nya Brembo-skivor finns tillgängliga
Om bromsarna orsakar vibrationer i bilen

 • Om bromsarna orsakar vibrationer i bilen är det även väldigt viktigt att kontrollera bromskolvarnas funktion. Om bromskolvarna fastnar kommer de få bromsbeläggen att konstant gnuggas mot bromsskivorna. Det får dem att överhettas och bli skeva igen. För att lösa problemet måste bromskolvarna bli rörliga igen eller bytas ut helt.

Slutsats: Bra diagnostik innebär säker körning

Att finna orsaken till vibrationer i bilen genom att utesluta olika alternativ gör det enklare att lokalisera och åtgärda den defekta delen. Oavsett om du vill reparera skadan på egen hand eller låta en verkstad göra det gäller följande: Med hjälp av en precis beskrivning av symtomen kan du hitta orsaken snabbt.

Foto: Studio 72, iurii, aSuruwataRi, Ohms1999, arhendrix, P Phillips, CHAIYARAT, Zoriana Zaitseva, rukawajung, sima, Sergey Ryzhov, Jomwaschara Komvorn, Corepics VOF, MR.YURANAN LAKHAPOL, AliceAbob / shutterstock.com