Uppfixning av bilens inre: fräsch kabin, rolig körning!

Uppfixning av bilens inre: fräsch kabin, rolig körning!

Oavsett hur skinande din nyligen polerade bil är – med en smutsig, klibbig och illaluktande interiör är körningen ingen picknick i parken. Att göra en riktig ansträngning för att uppgradera bilens inre kan vara riktigt roligt. I den här korta manualen kan du läsa om den mest effektiva vägen för uppfixning av bilens inre!

Inte riktigt idealt arbetsutrymme

Uppfixning av bilens inreAnledningen till att uppfixningen av bilens inre alltid fortsätter skjutas på framtiden beror på de besvärliga rumsliga omständigheterna. En bils inre är trångt, obekvämt uppdelad, gjord av många olika material och med många hörn där smuts kan hamna. Allt känns så hopplöst: förr eller senare kommer även den häftigaste bilen att förvandlas till en avfallshög som du helst inte kliver in i. Det rätta att göra är att agera på ett strukturerat och systematiskt i kampen mot smutsen.

Glöm inte att alla vägar leder till Rom.

Stegen under kan vara ett exempel för dig som du kan variera och förändra efter eget tycke och smak.

Uppfixning av bilens inre – Förberedelse

grundlig rengöring av bilens inreFör en grundlig rengöring av bilens inre behöver du:

– ett ljust, torrt och rent utrymmet
– några verktyg
– en dammsugare med minst 1500 och helst 2000 Watts prestanda
– dammsugarmunstycke, verktyget för springor, verktyg för stoppningen och munstycke med hästhår.
– Dukar, helst mikrofiberdukar
– plastrengörare
– plasttätning
– glassrengöring
– valbart, läderrengöring
– mjuk handborste
– valfritt, en rengöringspistol med kompressor
– ett bord.

För optimal grovrengöring: rensa ut och ta isär

rensa ut och demontera bilenFörsta steget är att tömma bilen helt: handskfacket och sidofickor töms, alla lösa föremål på instrumentpanelen tas bort. Efter att allt skräp har plockats ut, fortsätt med isärtagningen.

Det kan låta som ett radikalt steg men det är logiskt att ta ut sätena för grovrengöringen. Med sätena ur vägen skapas ytterligare utrymme för att kunna nå de små hörnen som normalt göms av förar- och passagerarsätena. Ställ sätena på bordet för att ha dem på bekväm höjd för en grundlig separat rengöring senare.

Uppfixning av bilens inre: Grovrengöring med dammsugaren

Rengöring av bilens med dammsugaNär sätena är urtagna och ställda på bordet, fortsätt städningen med dammsugaren med standardmunstycken. Använd sedan springrengöraren för att städa ur alla hörn ordentligt.

I början lämnas golvmattorna kvar för en första städning med dammsugaren. Inte förrän den värsta smutsen är borta kan mattorna tas ut.

Dammsug området under mattornaDammsug nu området under mattorna. Alla dörrfickor och förvaringsutrymmen städas grundligt med verktyget för springor.

Efter springverktyget, använd munstycket med hästhårsborsten. Det här tillbehöret är perfekt för att rengöra alla strömbrytare och rattar på dörrarna och på instrumentpanelen. Hästhåret förhindrar repor på den ömtåliga plasten.

Till sist djuprengörs alla mattor: munstycket för husdjurshår tar bort även de mest envisa tovningarna på mattor.

När insidan är klar så är det sätenas tur. Genom att ta ut dem möjliggörs en bekväm rengöring. Sträck ut vecken för att avlägsna gömda dammfällor.

Gör bilen självhettad matta självTips: om fotutrymmets matta inte går att rädda är det mycket enkelt att göra en ny. Ta bort den gamla mattan och använd den som modell för en ny. Man kan hitta billiga men tillräckligt bra mattrester för några kronor på varje butik för heminredning. Skär helt enkelt ut den nya mattan med en mattkniv så kommer den passa in perfekt.

Systematiskt plastunderhåll

Plastvård av bilensInteriörens plast är utsatt för stora förändringar i temperatur. Särskilt instrumentpanelen fångar en hel del UV-strålning från solljuset.

Dessutom skapar dagligt användande mycket damm som får plastytan att bli alltmer matt. Det är här som plastrengöring kommer in lägligt. Med några stänk på fiberduken, sprid ut rengöringen på plastytan och låt den sitta några sekunder.

skötselmedel för vinylTorka därefter bort rengöringsmedlet. Efter rengöring kommer tätning med ett skötselmedel för vinyl. Det mattgrå som blir till en rikt svart färg kommer säkerligen att infektera alla med städviruset.

Resultaten är fenomenala: med några snärtar med handleden kommer vad som såg ut som en oälskad begagnad bil förvandlas till en riktig blickfångare som du älskar att köra runt i timme efter timme.

gummiskydd på dörrar av bilensTips: Plastdelar inkluderar alla gummiskydd på dörrar och fönster!

Uppfixning av bilens inre: Rengöra fönstren på insidan

Rengöra fönstren på insidanTill sist städas fönstren. Fortskrid med försiktighet för att undvika fläckar på de nyligen städade panelerna. I idealfallet så täcks alla plastpaneler. I de flesta fall räcker det med att hålla en dukbit under spraymunstycket.

I nya bilar kan det visa sig vara en riktig utmaning att nå alla små hörn på vindrutans insida. Tillbehörshandeln erbjuder en utskjutbar fönsterrengörare. Använd den om du verkligen vill rengöra hela vindrutan.

Snart bortglömda: takstolpar och innertaket

Rengör takstolpar av bilensInnertaket och takstolparna är ofta fläckade av att lasta i och lasta ur bilen. Sättet som dessa komponenter är infästa komplicerar ibland rengöring. Tillverkaren Sonax har flera lösningar för interiörunderhåll tillgängliga. Ett ännu bredare utbud kan hittas i tillbehörshandeln.

Spruta på fläckarna och låt tvättmedlet sjunka in. Nu kan fläcken tas bort med en handborste. Nu kommer den viktiga biten: genom att bara behandla de smutsiga fläckarna på innertaket eller stolpskyddet kommer du att få ljusare fläckar. Därför är det viktigt att spruta på hela ytan med tvättmedel och borsta av det helt. Det här ger ett jämnt och rent resultat.

Professionella apparater: trycktvätt och ångtvätten för uppfixning av bilens inre

För och främst: ångtvätten är inte optimal för rengöring av interiören på din bil. Den kan användas för fönster, tak och matta. Under inga omständigheter borde den användas på instrumentpanelen. Ånga som flödar in i strömbrytarna kommer garanterat orsaka kretsfel.

standardutrustning för professionella bilrengörareTryckluftspistolen är standardutrustning för professionella bilrengörare. Det här specialverktyget arbetar med en trycksatt luftkompressor som måste köpas eller hyras.

Dock så kan en trycklyftspistol ge imponerande resultat genom att ta bort smuts från alla ytor. En trycklyftpistol som används i kombination med rengöringsmedel garanterar ett tillfredsställande och snabbt resultat. Om det är värt investeringen eller inte, får man fundera på.

Bekämpa lukter

Bekämpa lukter av bilensTill vilken nytta är en vacker bil om den har en outhärdlig lukt? I händelse av kvarhängande dofter är en undersökning av orsaken den enda lösningen. De mest vanliga orsakerna till en luktande interiör är:

– genomträngande fukt, som orsakas en förruttnelseprocess
– ett djur eller matrester som ruttnar i en ventlationskanal
– en dåligt underhållen luftkonditionering

Orsaker till genomträngande fukt är

– dräneringshålet i underkroppen
– igentäppt ventildränering
– läckande fönster- och dörrgummilister

dräneringshålet i bilens underdelDen enda lösningen är att leta tills du hittar källan. Om källan är dräneringshålet i bilens underdel, försvinner oftast den dåliga lukten genom att man ersätter mattan.

Luftkonditionering borde lämnas till en bilverkstad, där systemets vätskenivån kan korrigeras.

Om interiören fortsätter att lukta otrevligt trots att alla möjliga orsaker utretts, finns det ett sista vapen: ozonbehandling. Ozon är trevärt syre som radikalt attackerar organiska substanser och löser upp dem.

På en bilverkstad kostar en ozonbehandling 300 till 500 kronor. Resultatet är en fräsch, väldoftande bil som du älskar att köra runt i.

Foto: tem Podporin, Checubus, Monthira, Riga Azhar Firdausi, doogdeeg, Danny Skowronek, Andrey_Popov, Creativa Images, Vershinin89, FotoDuets, Saroj Khuendee, Dmitry Kalinovsky / shutterstock.com