Fordonsunderhåll: byta ut tändstift och luftfilter, byta olja och känna igen varningstecken!

Fordonsunderhåll: byta ut tändstift och luftfilter, byta olja och känna igen varningstecken!

Att köpa en billig bil kan bli en kostsam affär om du misslyckas med att behandla den gamla pärlan med respekt. Dock så kan en lågbudgetbil med rätt fordonsunderhåll vara tacksamt för dig som ägare. I den här artikeln kan du läsa om allt du behöver veta inför ett köp av en begagnad bil.

Äventyret med bilen för 5000 kronor

checklista för fordonets underhållEn bil för 5000 kr är i en klass för sig: medan andra bilar gör att deras ägare går back tusentals kronor, kan lågbudgetfantasten köra runt med en bil till priset av ett par hjulfodral.
Så snart som sådana ultrabilliga bilar har klarat av en preliminär kontroll, kan de ofta göras användbara för flera års användning med några få enkla åtgärder.

Fordonsunderhåll: Åtgärder för en ny startpunkt

Fordonsunderhåll åtgärder för en ny startpunktDet finns en orsak till att bilar säljs billigt: de är inte längre älskade. Ibland blir de berövade på månader eller till och med år av nödvändig fordonsunderhåll från sina tidigare ägare.
Därför är det ännu mer viktigt att återställa deras startpunkt ur en teknisk synvinkel. Det här är ett specifikt tillstånd eller miltal från vilket den nya ägaren kan beräkna med vilket intervall fordonsunderhåll bör utföras.

De viktigaste åtgärderna för att åstadkomma denna nya startpunkt är:
Genomgående rengöring av motorn
Byta ut alla filter
Ersätta alla tändstift, lock till fördelardosa, tändkablar och om nödvändigt, strömbrytare.
Byt ut alla vätskor

Att andas och låta andas: filter

motorns luftfilterbyteDet viktigaste filtret i en bil är motorns luftfilter. Det sitter under en plastkåpa i motorrummet. Beroende på biltypen så sitter den fast med skruvar eller enkla klämmor. Kåpan öppnas och filtret tas ut. När du öppnar kåpan, kontrollera filtrets tillstånd: om filtret är smutsigt av olja, finns det flera möjliga orsaker:

– Motorn läcker olja och suger in oljeinnehållande luft
– Cylinderhuvudets packning är trasigt
– Motorns ventil är igenproppad
– EGR-valvet är igenproppat
– Cylinderskaftets packning är defekt
– Kolvringarna är utslitna

I en bil som varit utan underhåll i flera år är det nästan oundvikligt med ett tunn oljefilm.
Dock så är ett luftfilter dyngsurt av olja ett tydligt tecken på mer utbredd skada.

oljefilterbyteTips: Kontrollera alltid oljefiltret när du köper en begagnad bil. Köp inte en bil med den här sortens skada!

En något oljebefläckad luftfilterkåpa ska rengöras innan man installerar ett nytt luftfilter. Vid användning av bromsrengörare, låt den avdunsta innan motorn startas.Oljefilter från MANN-FILTER Andra filter i bilen: pollenfilter, luftkonditioneringfilter, bränslefilter, interiörfilter, etc. Att ersätta alla filter ger en märkbar effekt på både bilens komfort och lönsamhet.

Fordonsunderhåll: Att få tillbaka gnistan

byta tändstiftAtt ersätta tändstiftet är en del av inköpet av en gammal bil. Detta har ofta skjutits på framtiden under flera år och ett byte är därför alltid värt besväret.

Hänvisa alltid till informationen i fordonsregistreringen när du köper ett nytt tändstift istället för att den visa det gamla tändstiftet för återförsäljaren. Den tidigare ägaren kan lätt ha installerat fel tändstift. När du byter tändstift så kan en inspektionen av det gamla tändstiftet ge användbar information:

Pålagringar: tändstiftet har inte bytts ut på flera år, undermåligt bränsle har använts, kolvringar eller cylinderhuvudets packning är defekta.
Befläckat med sot: bilen har endast använts för kortare sträckor eller så har tändstiftet fel värmevärde.
Missfärgat av olja: tändstiftet eller tändkabeln är defekt och cylindern antänds inte. Fordonsunderhåll av tändningen kan leda till förbättringar på upp till 30%.
Byte av tändstift är mycket enkelt. Det lossas med en passande hylsnyckel och ersätts med en ny. Inskruvning ska ske manuellt. Ett tändstift som bryts av kan bli en mycket kostsam affär. Den måste då borras ut och en ny skruvgänga måste skäras till. På en gammal bil kan detta innebära en stor finansiell tillbakagång.Tändstift Bosch billigtTändkablar och fördelarkåpa kostar tillsammans bara 450 kr för de flesta bilar. Efter att de ersatts är bilen så gott som ny i detta avseende.
Ytterligare expertis krävs för underhåll av strömbrytaren. Dessa finns under fördelarens kåpa. Dock så blev tändsystem med strömbrytare utdaterade för flera år sedan och används knappast längre.

Inte bara oljebyte

underhåll av bilar oljebyteDe viktigaste vätskorna i en bil är motoroljan, kylmedlet och bromsvätskan. Oljebyte är en del av köpet av en begagnad bil. Detta är särskilt applicerbart när den tidigare ägaren inte kan säga när detta senast skedde. Byte av olja går alltid hand i hand med byte av oljefiltret.

kontrollera kylvätskaKylmedlet töms vid kylarens tömningstapp. Om vätskan är färgad roströd så borde kylsystemet rensas och rengöras. Detta sker när antifrysmedel inte har använts och bilen har blivit stående för länge. Koppla samman trädgårdsslangen med kylmedelsslangen och spola med vatten tills det inte längre är rödfärgat. Notera att det även finns antifrysmedel som är rödfärgat. Detta är dock snarare rosa eller körsbärsrött och borde därför vara enkelt att skilja från färgen på rostat järn.
Om kylmedlet har en djup rostfärg så kan en grundlig rengöring av kylaren vara en god idé.
Kylarrengöring från en märkesleverantör kostar endast 70 till 130 kronor och kan förlänga din bils livsspann betydligt.
byte av bromsmedletVi rekommenderar att byte av bromsmedlet sker i en bilverkstad. Bromsen är den viktigaste delen på bilen och borde endast hanteras av professionella mekaniker. Om kostnader är ett problem så borde åtminstone vattenhalten på bromsoljan testas: rätt verktyg kostar endast 60 kronor och ger ett säkert svar på vattenhalten. Om bromsvätskan redan är grön är byte den enda lösningen.
Kontrollera transmissionsoljaOm bilen låter lite som en astmatiker och det är svårt att växla så kan det hjälpa att byta transmissionsolja.
Det är en något komplicerad uppgift men med rätt erfarenhet och verktyg borde en hemmafixare kunna göra det.
Färsk transmissionsolja kan göra underverk för gamla bilar.

Kamremmar, bromsar och däck

Byt timremOm det är omöjligt att säga när kamremmen senast byttes ut finns det endast en lösning: ersättning av allt som är sammankopplat. Rem, remskiva, vattenpump måste tas ut och ersättas av ett nytt set delar. Detta ger den garanti på prestanda och säkerhet som behövs och skyddar mot otrevliga överraskningar.
Kontrollera bromsarnaBromsarna borde åtminstone kontrolleras. I idealfallet så ska bromsskivor och beläggningarna bytas ut. För närvarande är priserna för att beställa dessa online verkligen överkomliga. Det finns ingen anledning till att köra me bromsar som närmar sig sin utslitningsgräns.
byt däckenDet samma gäller för däck: nya däck kan fås för 180 kr. En professionell ihopsättning, inriktning och omhändertagande av gamla däck kostar 130 kronor. Detta ger dig nya däck och du behöver inte bry dig om kurvor och vatten på vägen.

Nytt batteri för kalla vintrar

underhåll av bilbatterierI gamla bilar så behöver batteriet bytas ut innan vintern om batteriet är lika gammalt som bilen. Inget är mer irriterande än en bil som vägrar starta på grund av ett batteri som blivit försvagat av ålder. Priset för nya batterier startar från 370 kronor. Även det billigaste batteriet är bättre än det defekta batteriet. Glöm inte att lämna in det gamla batteriet för korrekt återvinning.

Tillgodose hållbar belysning

Underhåll av LED-strålkastarnaGenom att utrusta dina blinkers, baklyktorna och bromslyktorna med LED-lampor så får du en varaktig lösning. Fördelen med dessa lampor är att de kan räcka så pass länge att du kan använda dem i din nästa bil. Tillståndet på lampornas hölje kan förbättras märkbart genom att polera dem med en gammal tandborste och vit tandkräm. LED-lampor för instrumentpanelen är en riktig förbättring. När du byter lampor kan du notera att en stor andel av de gamla lamporna är utbrända. Det här gör att körning i mörker blir ett riktigt äventyr.

Mod i fordonsunderhåll!

En betydande fördel med ultrabilliga bilar är att möjligheterna att meka med dem är oändliga. Rädslan för att skada en dyrbar bil är inte applicerbart för en bil för 5000 kronor. Fatta tag i din verktygslåda och slipmaskin och börja arbeta på den där gamla bilen. Du kommer att lära och vidga din expertis. Många är dem som upptäckt sin kärlek för att meka genom att göra det på gamla bilar, varför inte även du?

Foto: wavebreakmedia, Vlad Kochelaevskiy, Atstock Productions, CHIEW, ARENA Creative, sima, Aksenova Natalya, AppStock, Wachira W, Chatchai Kritsetsakul, temastadnyk, etaphop, l i g h t p o e t, Joe Belanger, i viewfinder / shutterstock.com