0

0.00 kr

#

Värme /Kylsystem till alla bilmärken

Välj ditt fordon

med registreringsnummer*

Värme /Kylsystem-Bildelskatalog för premiumkvalitativa

Varumärkestillverkare av Värme /Kylsystem

  • HELLA

Värme /Kylsystem - Information för funktion, reparation och byte

Förbränningsmotorer har en relativt låg verkningsgrad. Motorerna omvandlar bara ca 37-42% av energin från förbränningen till kinetisk energi. Tyvärr omvandlas mer än hälften av energin från bränslet till värme. Detta betyder att du alltid måste hålla förbränningen under kontroll så att motorn inte överhettas. För att inte slösa bort den producerade värmen helt, används den för att värma inuti kupén. Detta kräver ett komplext system av värmeledningar, rörledningar och pumpar.

Kylkretsen

Kylningskretsen i ett vattenkylt fordon (förutom fartyg) är ett slutet system och består av fem olika komponenter. Det är mycket känsligt och skador som hittas måste behandlas omedelbart. En trasig kylkrets kan leda till en kritiskt skadad motor.

Expansionstanken

I de flesta bilar förutom på senare tid, fylls kylmediet i expansionstanken. Expansionskärlet visar alltid kylmediets status och tillstånd. När expansionstanken saknas, fylls kylmediet på direkt i kylarens kylsystem.
Trasiga expansionskärl kan ha sprickor. Konstant spruckna expansionskärl indikerar på ett större fel, vanligtvis en skadad topplockspackning.

Kylare med fläkt och sensor

Kylaren används för att avleda hög värme med hjälp av luft. Den består av en fläta av aluminiumfolie, som kan genomströmmas av luften. Flätan är fylld med rör tillverkade av kopparrör, där kylmediet flyter. För att avleda värme på ett säkert sätt från kylkretsen i standby läge och under mycket höga temperaturer utanför, har tillverkare installerat en extra fläkt på kylaren. Denna drivs av en elmotor alternativt direkt av motorn. Du kan peka ut en skadad kylare när du stöter på permanent överhettning av motorn. Radiatorn ska bytas ut om kylaren redan är så tungt korroderad att kylflänsarna börjar falla bort. Detsamma gäller för fläkten, om den slutar fungera.

Slangsystemet i motorn

Själva motorn har ett slangsystem där kylvätskan strömmar. Motorn har en uppdelning av kylsystemet i den "lilla" och "stora" kylkretsen. Den "lilla" kylkretsen aktiveras direkt efter starten av en kall motor och behåller vattnet i motorn. Det värms upp så snabbt som möjligt och ger motorn den önskade driftstemperaturen. Motorn kräver uppvärmning för att säkerställa att alla komponenter expanderar på önskat sätt. Till exempel, är detta mycket viktigt för ventilerna, eftersom de positionerar dem på rätt sätt och hindrar ett tidigt slitage. Kylkretsen regleras av termostaten. Det finns också enkla ventiler som öppnar när det går över en viss temperatur hos kylvätskan, och som aktiverar den huvudsakliga kylkretsen. Om motorn inte blir tillräckligt varmt, är termostaten oftast orsaken. Denna billiga del är lätt att byta.

Vattenpumpen

Vattenpumpen drivs av motorn. I många motorer hjälper den också till att dra åt kamremmen. Det ligger åtkomligt på motorns utsida och måste bytas ut regelbundet, vanligtvis samtidigt med kamremmen. Fel på vattenpumpen visar sig genom läckage och gnissel.

Värmeväxlare med ventilationssystem och fläkt

Värmeväxlaren är som en motor radiator utan bara mindre. Det är den faktiska komponent som är ansvarig för uppvärmning av det inre. Värmeväxlaren är belägen på torpedväggen och genom ett ventilationssystem den är ansluten med det inre av bilen. Den mängd luft som strömmar genom värmeväxlaren regleras av den fläkt, som styrs från instrumentbrädan. Du kan misstänka fel på värmeväxlaren när värmen som tillhandahålls är inte längre tillfredsställande. En annan mycket viktigt tecken på en defekt värmeväxlare är en stark daggbildning på insidan av vindrutan. Eftersom värmeväxlaren är ansluten till kylsystemet hos motorn, är en vattenförlust mycket farligt för motorn. Värmeväxlaren själv är mycket billigt på alla fordon. Dess utbyte, å andra sidan, är mycket komplicerat eftersom hela instrumentpanelen måste tas bort, och i de flesta bilar också ratten.

Billiga reservdelar med högsta kvalitet

Vår webbutik ger dig alla reservdelar som behövs för att reparera värme/kylsystem och mycket mer. Kika efter specialerbjudanden och rabatter!

Toppsäljare: de mest populära objekten