0

0.00 kr

#

Styranordning/chassi till alla bilmärken

Välj ditt fordon

med registreringsnummer*

Styrinrättning-Bildelskatalog för premiumkvalitativa

Varumärkestillverkare av Styrinrättning

  • MAPCO Styranordning/chassi
  • A.B.S. Styranordning/chassi
  • TRW Styranordning/chassi

Styranordning/chassi - Information för funktion, reparation och byte

Styrningen och chassit gör så att föraren kan manövrera bilen. Den huvudsakliga funktionen för chassit och styrningen är att hålla fordonet styrbart vid alla hastigheter.
En fungerande styrning och chassi gör bilen kontrollerbar även vid höga hastigheter, slingrande vägar och i undanmanövrar. På grund av de enorma krafter som påverkar bilen, märker du felet först när du förlorat kontrollen: En till två ton stål, som kastas runt utan styrförmåga är farligt även vid låga hastigheter. Därför är styrning och chassi, näst efter fungerande bromsar, avgörande.

Komponenter i styrning och chassi

Den första delen av styrsystemet är ratten. Idag överförs i de flesta fordon rattens rotationsrörelser till en servopump, som förstärker styrkrafterna och vidarebefordrar dem till styraxeln. Mekanismen för styrning ligger i de flesta bilar på framaxeln. Den består av ett stort antal komponenter som tillsammans se till att alla hjulen snurrar på en gång på de önskade styrvinklarna. Styrningen i sig är oftast mycket slitstarkt och håller hela bilens livstid. Servopumpen är speciellt känslig för fel i äldre bilar. Dessutom måste servoolja regelbundet kontrolleras och bytas ut vid behov. Mekanismen som gör hjulet flexibelt och skyddar det mot stötar och plötsliga höjdförändringar är också mycket känslig för slitage. Den består av ett stort antal komponenter av massivt stål med gummi- och plastbussningar på alla rörliga delar. Kulleder har också en bussning, som är fylld med fett. Styrmekanismen påverkas starkt av körsträcka, grusvägar eller hårda slag från körning över höga trottoarkanter. Du kan märka slitna leder genom ett försämrad körbeteende hos bilen och skrammel. Om det är så, måste de påverkade delarna bytas ut. Det är förbjudet att reparera dessa delar. Om du byter spårstänger eller kulleder, måste du skruva i ersättningsdelen exakt så många gånger som den utbytta delen var iskruvad. Annars kommer bilen dra åt ena sidan och däcken kommer snabbt bli utslitna. Du upptäcka ett felplacerat parallellstag genom att märka väldigt slitna däck på en sida av bilen eller på att bilen drar snett. Om du är osäker om du installerat dina prallellstag korrekt, kan du kontrollera och justera dem på en verkstad för 50-100 Euro.
Chassit är utformat för att hålla en bekväm höjd på hjulen och för att kontrollera dem. Det består av en stark stålfjäder och en stötdämpare. Beroende på hur chassit är byggt, kan dessa två delar vara formade som en enda del (stag) eller som separata delar. Vissa bilar har i stället för utbytbara stag, en hydropneumatisk upphängning inbyggt i bilens chassi.

Hur man hittar och reparerar skador i styrning och chassi

Du kan känna igen en trasig upphängning med ett försämrat körbeteende och ett obehagligt beteende i svängar.Bilen är svårare att kontrollera och däcken tjuter ofta. Vid dessa tillfällen behövs ett omedelbart byte. Det är dock lämpligt att göra en snabb visitation av fjädrar och stötdämpare varje gång du byter däck eller bromsar. Skulle stötdämparen läcka olja och klucka under kompression, eller hittar du korrosion eller sprickor på fjädern, måste du omedelbart byta delen. Fjädrarna måste alltid skruvas i axelns riktning. Du kan även kontrollera stötdämparnas skick utan att lyfta pupp den: Du gungar bilen kraftigt i varje hörn. Om fordonet fjädrar starkt är stötdämparen trasig. Fjäderben och stötdämpare är relativt lätta att byta, så länge du använder rätt verktyg. En fjäderspännare kan köpas för några Euro. Experiment med spännband eller andra improviserade verktyg bör inte göras på grund av att en spänd fjäder som släpper, är mycket farlig.

Hitta allt du behöver för styrningen/chassit till ett överkomligt pris

På Bildelarexpert.se du hittar de reservdelar som behövs vid reparation av en defekt styrning eller en trasig upphängning. Vi har alltid erbjudanden och rabatter. Alla våra reservdelar är jämförbara med den föreskrivna kvaliteten från tillverkaren.

Toppsäljare: de mest populära objekten

Andra delar till din bil