0

0.00 kr

#

Luftkonditioneringssystem till alla bilmärken

Välj ditt fordon

med registreringsnummer*

Luftkonditioneringssystem-Bildelskatalog för premiumkvalitativa

Varumärkestillverkare av Luftkonditioneringssystem

  • HELLA

Luftkonditioneringssystem - Information för funktion, reparation och byte

När du hör ordet "luftkonditionering" tänker du troligen tänker bara på en trevlig kylning i bilen. Ett luftkonditioneringssystem gör mer än bara det: Den håller alltid luften inne i bilen torr. En fungerande luftkonditionering är därför användbar även på vintern eftersom den håller fönster fria från frost på insidan av fönstrena. För en bil som används under alla årstider, är det vettigt att installera en värmare som ett tillägg till det inre kylsystemet.

Trevlig körning med fungerande luftkonditionering

Luftkonditioneringssystemet hos en bil är en ganska komplicerad teknik. Huvudenheten för kylningen är kompressorn. Kompressorn drivs av en rem, som har uppgiften att komprimera köldmedelsgasen till den punkt där den blir flytande. Det flytande kylmediet passerar sedan genom en slang till förångaren. Där expanderar plötsligt kylmediet tillbaka, och skapar på detta sätt den önskade kylan. Kylan överförs sedan till bilens kupé med hjälp av en fläkt. Samtidigt passerar den kylda luften genom ett filter och en tork vilket filterar den för fukt. När bilen är parkerad, stannar denna process. Därför är det helt normalt att hitta läckande vattendroppar under bilen när det är varmt ute.
En nackdel med det inre kylsystem är att kylkompressorn förbrukar mycket kraft från motorn. Därför förbrukar bilarmed inre kylning mer bränsle än bilar utan inre kylning.

Fel på luftkonditioneringen

Luftkonditioneringen ska regelbundet kontrolleras av en specialist. En trasig luftkonditionering visar sig huvudsakligen genom att ingen kyla alstras. Anledning till det är oftast att köldmediet förångas för snabbt. I detta fall hjälper det bara att köpa ett nytt kylsystem. En gradvis förlust av kylvätska är naturligt och oundvikligt. Dock bör du alltid kontrollera kylsystemet för läckage före påfyllning. Båda åtgärderna kan bara utföras hos en specialist. Orsaken till att du känner en obehaglig lukt i kupén är oftast ett igensatt filter. Det bidrar till att utbyta och rengöra kylsystemet. En trasig luftkonditioneringskompressor kan orsaka en intern nötning. Därför är det alltid mycket viktigt att noggrant spola alla slangar i kylsystemet vid byte av komponenter på luftkonditioneringen.
Splitter från den gamla kompressorn kan skada den nya mycket snabbt. Byte av komponenter i kylsystemet är relativt lätt utfört. För att skydda miljön och av säkerhetsskäl bör du tömma hela kylsystemet från resterande kylvätska. Detta gäller i synnerhet bilar tillverkade före 2011. Under en kort tid hade begagnade bilar ett köldmedium som kallas R134a, som i kontakt med syre orsakar en mycket aggressiv syra. Fordon byggda efter 2011 kan också ha detta kylmedel eftersom det kunde tillförts av tidigare bilägare då den har en utmärkt kyleffekt och förbrukar mindre bränsle än de konventionella köldmedierna. Därför bör du alltid gå till en specialist för tömning och spolning av kylsystemet innan du överväger att byta komponenter själv. Drivremmen är i motsats en enkel reparation. Ett påträngande skri indikerar ett bälte som är på väg att gå sönder och det kan bytas ut med några få enkla steg.

Allt för ditt luftkonditioneringssystem på Bildelarexpert

I vår webbutik hittar du alla delar som behövs vid reparation av ditt inre kylsystem. Särskilt urvalet av dyra komponenter är mycket stort: förutom originaltillverkarens produkter erbjuder vi också betydligt billigare alternativ som är lika effektiva som ursprungliga delar. Vi använder oss av pålitliga partners som har övertygat oss med deras produktkvalitet och lojalitet. Förutom högkvalitativa kompressorer har vi även torkar, filter, remmar och andra komponenter som är en del av bilens kylning. Vårt sortiment är också perfekt för äldre bilmodeller, där en reparation med en originaldel inte skulle vara ekonomiskt försvarbar. Med våra erbjudanden på delat till luftkonditioneringssystemet, behöver ingen bilägare missa komforten av ett uppfriskande kylsystem i sin bil.

Toppsäljare: de mest populära objekten