0

0.00 kr

#

Avgassystem till alla bilmärken

Välj ditt fordon

med registreringsnummer*

Avgassystem-Bildelskatalog för premiumkvalitativa

Varumärkestillverkare av Avgassystem

  • ELRING

Avgassystem - Information för funktion, reparation och byte

Förbränningsgaserna från bensin- och dieselmotorer är väldigt varma och väldigt giftiga. Avgassystemet utvecklades för att skjuta iväg dessa gaser korrekt. Men dessa komponenter har fler uppgifter än bara skicka iväg avgaserna.
Ett avgassystem används primärt för att avleda motorrök på ett sådant sätt att det inte orsakar skador i eller utanför bilen. Den andra uppgiften av avgassystemet lika viktigt. Ljudexplosionen som skulle uppstå i en normal arbetscykel i motorn minskas så mycket så det skapar ett rimlig buller. Här kan avgassystemet också hjälpa till genom att ge bilen ett robust och karaktäristisk ljud. Den tredje uppgiften av avgassystemet är att rena förbränningsgaserna.

Komponenterna i avgassystemet

Ett avgassystem har tre komponenter:
    1. Slangen som sträcker sig direkt från motorblocket till ändröret. Komponenterna är ett grenrör, en stuprör, ett flexibelt rör, en centralt rör och slutligen avgasröret. Olika ljuddämpare är integrerade i rören. Det kan vara front, mitten, eller bakre ljuddämparen. 2. Avgasrening görs av katalysatorn och lambdasonden. I katalysatorn delas de giftiga kväveoxidgaserna som uppstår vid förbränningen, upp i ofarliga kväve och syremolekyler. Lambdasonden mäter gaskoncentrationen i den varma avgasen och skickar vidare värdena till styrenheten. Detta reglerar bränsletillförseln till motorn så att inte katalysatorn skadas. 3. Tillbehören består av olika klämmor och packningar, som är nödvändiga för installation och drift av avgassystemet. De omfattar gavlar och paneler som förbättrar bilens utseende. Dessa gummin belastas hårt och kan råka ut för sprickbildning. När du ser en skada, bör gummit bytas ut.

Vanliga fel i avgassystemet

Avgassystemets värsta fiende är rost. Eftersom avgassystemet utsätts för extrema temperaturväxlingar, är det knappast möjligt att förhindra att det kan uppkomma skador på rostskyddsbeläggningen. Med undantag för ett mycket dyrt avgassystem i rostfritt stål, finns det inget sätt att göra avgassystemet varaktigt rosttålig. De olika komponenterna rostar i olika grad.
Ljuddämparna utgör en stor kontaktyta för rost. I händelse av skada, hörs en långsam ökning av motorljudet. Dessa komponenter är i allmänhet så billiga att det går att byta med en billig robust del på kort tid.
Flex röret är vanligtvis tillverkat av rostfritt stål. Det bidrar till att kompensera vibrationer från motorn och räddar katalysatorn från onödiga vibrationer. De starka rörelserna och värme-kyla förändringarna har en destruktiv effekt på det flexibla röret. Om det går sönder, kommer motorn att bli mycket bullrig eftersom det inte finns något motstånd som minskar motorljudet. Flexibla rör är också mycket billiga och enkla att byta. Avgasgrenrör tillverkas av ett tungt gjutjärnsrör och håller vanligtvis hela bilens livstid. På samma sätt är mittröret vanligen också mycket hållbart.
Katalysatorn består av en keramisk kropp, belagd med platina. Platinaskiktet håller vanligtvis för evigt. Men den kan skadas genom de oundvikliga vibrationerna i den keramiska kroppen. Om en trasig katalysator inte redan upptäckts under utsläppsprov, kan det märkas som skramlande och rassel. I detta fall rekommenderas det att omedelbart byta den: En defekt men fortfarande befintlig keramisk kropp i katalysatorn kan fortfarande säljas till en återvinnare. Det tomma huset är dock inte värt något.

Lagstadgat ramverk

Avgassystemen är säkerhetsrelaterade komponenter och de har också betydelse för miljön. Defekta avgassystem är mycket farliga för miljön om de rengör felaktigt. Att avsiktlig framföra ett fordon med ett defekt avgassystem är olagligt och du kan dömas till böter.

Tips för att skaffa ett avgassystem

För normala små och medelstora bilar avgassystem är oftast mycket billiga. På bildelarexpert.se hittar du alltid intressanta kampanjer. Man kan knappast undvika slitage på ett avgassystem. Regelbundna kontroller av gummihållare, se till att de är okej och sitter på plats, bidrar till att undvika skadliga spänningar eller revor i avgassystemet. I övrigt är det viktigt att byta defekta delar på ett tidigt stadium, för att upprätthålla bilens driftsäkerhet.

Toppsäljare: de mest populära objekten